M A R G I T - N E G Y E D

Az oldal töltődik.

Töltés elvetése

Védett közösségi kerékpártárolás a negyedben - Margit-negyed

Védett közösségi kerékpártárolás a negyedben

március 28, 2024 Margit-negyed Comments Off

Önkormányzatunk szakmai workshopot szervezett a városi kerékpártárolás témájában. A Bolygó Közösségi Tér előadótermét megtöltő nagyszámú szakmai érdekelt megoszthatta egymással álláspontját, hazai és nemzetközi példákon keresztül is láttatva, hogy a városi kerékpártárolás kapcsán nagyon sok követendő példa áll előttünk.

Az esemény célja a városi kerékpártárolás problémájának fókuszba helyezése, illetve megoldási javaslatokról való diskurzus elindítása a tárolás műszaki megoldásai, jogszabályi keretei, valamint a finanszírozási lehetőségei terén.

A program keretében a meghívott szakértők előadást tartottak.

Őrsi Gergely polgármester nyitó gondolatai után, Bakos-Pálinkás Judit a Margit-negyed projektvezetője ismertette a program keretében eddig elért fontosabb eredményeket és előadásában kitért a leromlott állapotú, üresen álló helyiségek hasznosítási lehetőségeire is.

Erdős Zoltán, Budapest Főpolgármesteri Hivatalának városi infrastruktúra szakértője a városi kerékpártárolás problémájáról tartott előadást, bemutatva számos úttörő hazai és külföldi példát a hatékony és biztonságos kerékpártárolás kapcsán.

Madarász-Losonczy Bálint a Miniszterelnökség, Aktív Mobilitási Főosztály főosztályvezetője pedig a kerékpártárolás jogszabályi keretrendszeréről tartott tájékoztatást.

Az előadásokat követően kerekasztalbeszélgetés során szakértők osztották meg véleményüket, elképzeléseiket, javaslataikat a nagyvárosi környezetben jelentkező kerékpártárolás problémáiról, lehetséges műszaki megoldási lehetőségekről, szükséges jogszabályi keretekről és finanszírozási programokról.

A beszélgetés résztvevője volt Halász Áron a Budapest Főpolgármesteri Hivatal munkatársa, Berencsi Miklós, Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtól, a Nemzeti Kerékpáros Stratégia kidolgozásáért felelős szakértő, valamint Gertheis Antal, közgazdász, közlekedési szakember, a Mobilissimus ügyvezetője.

A szakmai előadások után helyszínbejáráson vetettek részt az érdeklődők, melynek során bemutatásra került a példaértékű, II. kerületi zárt kertépártároló az Erőd utcában. A bemutató során Virág Benedek elmondta, hogy a korábban üresen álló helyiségben, II. kerületi forrásból kialakított akadálymentes, zárt kerékpártároló kamerás felügyelet alatt áll, oda csak díj és regisztráció ellenében a saját mágneskártyájukkal léphetnek be a bérlők, ezzel is fokozva a biztonságot, megakadályozva az esetleges rongálásokat és lopásokat.

A kerület az Erőd utcaihoz hasonló, zárható kerékpártárolók kialakítására pályázik a fővárosnál, és minél több kerékpártámaszt szeretne kialakítani, főleg a belső kerületrészben, ezzel is támogatva a kerékpárhasználatot a Belbudai övezetben.

A közösségi kerékpártároló első prototípusa az Erőd utca 18-ban jött létre, ahol a II. kerületi lakosoknak az utcáról egyszerűen megközelíthető, zárt helyiségben 34 kerékpár számára nyílik biztonságos, akár hosszú távú tárolási lehetőség. A használathoz II. Kerület Kártya és regisztráció szükséges. A közösségi kerékpártárolóval kapcsolatban valamennyi információt megtalálnak a https://bringatarolo.hu/ oldalon.