M A R G I T - N E G Y E D

Az oldal töltődik.

Töltés elvetése

#margitnegyedarcai: Szigeti Ádám

március 29, 2023 Margit-negyed Comments Off

„Krahulecz Erzsébettel és Hermán Benedekkel közösen, szinte pontosan egy éve, április elején nyitottuk meg a Montage Budapest kávézót, ami közösségi tér, rendezvényhelyszín és bemutatóterem is egyben. Mindhárman itt lakunk a kerületben és egy olyan helyet kerestünk az álmaink megvalósítására, amely közel van, bármikor be tudunk ugrani, rá tudunk nézni. Ebben a forgalmas kanyarban rögtön óriási lehetőséget láttunk, s nem is kellett csalódnunk. Egyetlen év leforgása alatt biztos törzsközönségünk alakult ki, s nemcsak üzletileg állunk meg a lábunkon, de igazi közösségé is kovácsolódtunk.

Hárman, három generációt képviselünk, tökéletesen kiegészítjük egymást. Mindenki azt teszi hozzá a közös projekthez, amiben a legjobb, s így határozottan elkülönülnek a feladataink is. Itt éljük ki a kreativitásunkat, s mivel van „civil” munkánk is, nem a Montage bevételétől függ a megélhetésünk. Részben ezzel magyarázható az is, hogy a nehézségek dacára igyekszünk a jó ár-érték arányt megtartani. Nem vagyunk túl drágák, de azért fontos számunkra a minőség. Ez a kávézó a jó értelemben vett hobbi, vagy inkább szerelem a számunkra. Azt hiszem ezt a vendégeink is érzik.

Elméleti közgazdász vagyok, kutatásfejlesztéssel foglalkozom. A sok teoretikus problémamegoldás közepette, hiányzott valami gyakorlatias dolog az életemből. Ezért magam is örömmel ugrom be felszolgálni, vagy az árut átvenni, hozni, vinni. A barátaim szerint egyenesen erre születtem. Ebben lehet valami, mert egyetemistaként is a vendéglátóiparban találtam diákmunkát, és kifejezetten szerettem. Pedig a családomban soha, senki nem dolgozott ebben a szektorban. Pesthidegkúton nőttem fel és a mai napig ott élek.

Amikor belevágtunk, éppen túl voltunk a Covidon, de még a háború előtt, így minden jól indult. Azután jött az energiaválság, elszállt a forintárfolyam és a szabályozás oldaláról is folyamatosan újabb és újabb kihívásokkal találtuk és találjuk magunkat szemben. De annyira élvezzük, amit csinálunk, és annyira jó csapat jött itt össze, hogy megküzdünk minden nehézséggel. A helyi vállalkozók egy új generációja vesz minket körül, segítjük egymást, amiben csak tudjuk, s ha lehet egymástól rendelünk. Egyébként is fontos számunkra, hogy minél közelebbről érkezzen az áru, büszkék vagyunk rá, hogy beszállítóink kilencven százaléka budapesti, illetve környékbeli. A kenyér a szendvicseinkhez a Keleti Károly utcából jön, a szörpöt Budakeszin főzik, a kávénkat Kőbányán pörkölik, a vegán, mindenmentes sütik pedig Solymáron készülnek. Egytől egyig kézműves termékek. A mi részünkről ez egyrészt környezettudatosság, ugyanakkor a helyi vállalkozók rugalmasabbak is, így könnyebb velük dolgozni. A Coca-Cola az egyetlen nagy beszállítónk. Amikor azt mondom, hogy jó üzenete van annak, hogy a pénz ebben a mikrógazdasági környezetben jár körbe, akkor már az elméleti közgazdász beszél belőlem.

Az egyéb, közösségépítő programok tervben voltak ugyan, de végül az élet hozta őket. Úgy is fogalmazhatnék, hogy az utcáról kopogtattak be az ötletekkel. Sokan keresnek helyszínt a termékeiknek, az alkotásaiknak, vagy éppen egy iparművészeti foglalkozásnak. Mi pedig többnyire befogadunk mindenkit, aki beleillik a Montage világába. Nekünk nem kerül igazán plusz energiánkba, a kávézó életét viszont kifejezetten színesítik. Emlékezetes volt az Autistic Art Alapítvánnyal közös akciónk, amellyel a tizenegy civil fenntartású hazai autista lakóotthont támogattuk. A kávézó falain a rajzok szépek voltak és kedvesek, ráadásul jó célt szolgáltak.

Magam is megdöbbenek néha, hogy itt, a Margit-negyedben, milyen sok ismert, kreatív ember lakik. A Montage-ban, nap mint nap szemtanúi vagyunk, ahogy egymással is barátkoznak, sőt gyakran egymást segítő munkakapcsolatok is kialakulnak. Errefelé mindenki nyitott, jóindulatú, egyfajta nyugodt, mégis pozitív életszemlélet van a levegőben. Sokat járok az országban, és van, hogy mesélek a Margit-negyedről. Követendő példaként, hogy így is lehet élni.”

Szigeti Ádám
Montage Budapest
Bp. 1027. Margit krt. 8.
www.montagehub.hu

Fotók: Walton Eszter