M A R G I T - N E G Y E D

Az oldal töltődik.

Töltés elvetése

#margitnegyedarcai: Kardos Zsuzsa

február 7, 2023 Margit-negyed Comments Off

„Gyermekkoromban nem voltam az a kifejezetten sportos típus, bár szerettem mozogni. Volt, hogy a Statisztikába jártam le ping-pongozni, máskor a Rómaira evezni, vagy a rakpartra futni. A versenyzés, a megfeszített, rendszeres edzések azonban sosem vonzottak. Harmincéves koromban azonban minden megváltozott. Elkezdtem jógázni.

A régi Budai Asramban Tóth Árpi óráira jártam. A heti egyszeri foglalkozások testemet, lelkemet egyaránt átalakították. Pedig úgy tartják, hogy legalább háromszor kell hét nap alatt edzenünk ahhoz, hogy igazi változást érjünk el. Nekem ennyi is elég volt. Talán azért, mert az első perctől kezdve százszázalékosan jelen voltam a gyakorlásokban, így folyamatosan újabb és újabb kapuk nyíltak meg előttem, amelyek újabb és újabb kérdésekhez vezettek. Én pedig kutattam a válaszokat. Nem csak a jógafilozófia, de az önismeret terén is. Így jutottam el mostani önmagamhoz és a JÓGA21 januári megnyitásához.

Korábban is olyan dolgokkal foglalkoztam, amelyeket nagyon szerettem. Honlapokat készítettem, a RitmusDepo létrehozásával beszálltam a zenei életbe, majd jött a sok koncert és színház, valamint irodalmi esemény fotózása. Mégis hiányzott valami. Szerettem volna tenni az emberekért, létrehozni és fenntartani egy közösséget. Engem ez tesz boldoggá. Végül a jógaoktatásban találtam meg mindezt, s egyre biztosabb lettem abban, hogy ez az én utam. Jógaoktatói tanfolyamokat végeztem, többek között pránajámát, meditációt, de a kismamák számára kifejlesztett módszerek tanítását is elsajátítottam. Eleinte a hétköznapi munkáim mellett, csak egy-két órát tartottam, majd egyre többet és többet. Így jutottam el az önálló stúdió gondolatáig.

Pici, nyugodt helyre vágytam, ahol békét és csendességet találnak a gyakorlók. Így esett a választás egykori lakásomra, amelyből éppen elmentek a bérlők. Pont ideális tér lett a kiscsoportos, illetve magánórák számára. A JÓGA21-ben hatha és kismama jógát is tartok, miközben más stílusok is helyet kapnak, sőt még ovisoknak szóló német foglalkozás is szerepel az órarendben. Végzett dúlaként szülésfelkészítéseket is tartok, a stúdión kívül pedig szülés kísérést is vállalok.

Vállalkozóként természetesen a pénzügyi számokkal is foglalkoznom kell, számomra mégis a bensőséges hangulat megőrzése a legfontosabb. A befelé figyelésnek ugyanis elengedhetetlen kelléke a nyugalom. Ezért sincs hatnál több résztvevő az órák többségén.

Pontosan tudom, mit tud adni ez a ház, ez a környék, hiszen a szüleim ebbe a Ganz utcai épületbe hoztak haza születésemkor, nyolcéves koromig ugyanezen az emeleten, csak egy másik lakásban laktunk. A Bem téri oviba jártam, általános iskolába pedig a Bem utcába. Másodikos lehettem, amikor szüleimmel elköltöztünk, bár maradtunk a kerületben. A sors azonban visszahozott ebbe a házba, huszonkétévesen immáron önállóan költöztem ebbe a lakásba, s kezdtem meg felnőtt életemet. Most sem lakunk messze, éppen tíz percnyire a stúdiótól.

Azt hiszem mindenkinek az a világ közepe, ahová született. Nekem ez a Margit-negyed. Szeretem a Duna közelségét is, itt olyan érzése van az embernek, mintha kint is lenne, meg bent is. A város kellős közepén, mégis egy élhető, kellemes környéken. A Ganz utcára ez utóbbi különösen igaz. Reggelente hallod a madárcsicsergést, ugyanakkor öt perc alatt bárhol ott lehetsz a fővárosban.

De visszatérve a jógára, ha neked nem oké egy óra, akkor menj, és addig keress, amíg a hozzád passzolót meg nem találod. Olyan sokféle stílus és oktató van, hogy biztosan megtalálod a tiédet is. Az én óráimon nyugalom van. Hagyom, hogy a gyakorlók megtalálják a saját tempójukat, hiszen senki sem tud nagyobbat ugrani annál, mint amire képes. A képességeid maximumát azonban meg kell próbálnod elérned. Ehhez néha szükség van egy kis tűzre, amit a jógában úgy hívunk, hogy tapas. Ezt a belső határaik tiszteletben tartásával igyekszem előcsalogatni a gyakorlókból. A titok az egyensúly megtalálásában rejlik, ezért tanítványaimat is afelé próbálom vezetni.

Azt tapasztalom, hogy azok az emberek járnak rendszeresen jógázni, akik keresnek valamit, akik kapcsolódni szeretnének a testükkel és a lelkükkel. Miközben fittebbek és erősebbek lesznek, talán a kérdéseikre is megtalálják a választ.”

Kardos Zsuzsa
1027 Ganz utca 5-7. III. 21.
www.joga21.hu

Fotók: Walton Eszter