M A R G I T - N E G Y E D

Az oldal töltődik.

Töltés elvetése

Premier az Átriumban: Hannibál tanár úr aktualitása

december 2, 2022 Margit-negyed Comments Off

Az Átrium Színház és a Kult2 első közös produkcióját, a Hannibál tanár urat, szombaton este mutatják be a Margit körúti teátrumban. Móra Ferenc kisregényének főszereplőjét, a jelentéktelen iskolában, jelentéktelen tanárként dolgozó, középkorú Nyúl Bélát leginkább Fábri Zoltán 1956-ban készült filmjéből ismeri a nagyközönség, s egyszer már színpadon is bemutatták, mégpedig a kaposvári Csiky Gergely Színházban, pontosan 10 évvel ezelőtt, Rátóti Zoltán igazgatása idején. A rendező akkor és most is Vidovszky György, aki az ősbemutató tapasztalatait is beépítette az immáron második színházi megjelenésbe.

Nyúl Béla szerepét az Átriumban Mucsi Zoltán játssza Fotó: Lakatos Péter

„A Hannibál haláláról tudományos értekezést író szürke latintanár története 1924-ben íródott, mondatai azonban a mai napig érvényesek, nap mint nap visszaköszönnek a magán- illetve politikai párbeszédekben” – tudtuk meg Ugrai Istvántól, az Átrium művészeti vezetőjétől, az előadás produkciós vezetőjétől. Ezt persze sajnálatosnak is tekinthetjük, hiszen azt mutatja, közel 98 év elteltével is ugyanazokkal a problémákkal küzd társadalmunk, mint a XX. század elején.

Az Átrium esetében azonban már megszokhattuk, hogy bátran nyúl a kemény kérdésekhez, s most sem félt a hatalommal szembeszálló kisember alakját megformázni és bemutatni. Ráadásul egy tanárét, amely az aktuálpolitikai áthallásoktól sem lehet mentes.

„Számunkra fontos, hogy a produkcióinknak legyen közéleti relevanciája, hiszen a közönségünkkel együtt, itt és most élünk, ebben a társadalomban – véli Ugrai István. – Az irodalom pedig arra való, hogy használjuk, mégpedig a már említett itt, és most viszonylatában. Én személy szerint nem hiszek az „általános művészetben”, csak abban, amely viszonyul a bennünket körülvevő világhoz és szorosan kapcsolódik is hozzá. A Hannibál tanár úr pedig ismét egy ilyen darab. Móra kisregényének feldolgozása, mégis egy érett és teljes színházi alkotás lett belőle. Úgy gondolom, mindenki talál majd benne újdonságot, bizonyos helyzeteket és szituációkat ugyanis meg kellett változtatnunk.”

Makranczi Zalán, Lugosi György, Katona László és Gyabronka József az egyik jelenetben Fotó: Lakatos Péter

Ugrai István szerint magukba a párhuzamokba azonban egyáltalán nem kellett belenyúlniuk. Bár azt elismeri, hogy ezek az eredetinél talán keserűbbre sikerültek. Móra fájdalmasan megírt valósága manapság kínzóbban hat, mint közel száz évvel ezelőtt.

A nyár folyamán gazdasági szempontból végveszélybe került Átrium Színház mellett szinte egy emberként állt ki a közönség, a hazai kulturális élet, valamint a főváros és a II. kerület vezetése. Közel százötven millió forint gyűlt így össze, amely elég volt az életben maradáshoz, ám az optimális működés feltételeinek megteremtéséhez már korántsem. Ugrai úgy véli, hogy elsősorban a közönségtől függ a teátrum sorsa. Amíg minden jegy elfogy az előadásokra, addig színház is lesz a Margit-negyedben. Ehhez viszont olyan vélhetően egyedi és fantasztikus produkciókra van szükség, amilyennek a Hannibál tanár úr is ígérkezik.

Grisnik Petra és Gyabronka József (háttal) Fotó: Lakatos Péter