M A R G I T - N E G Y E D

Az oldal töltődik.

Töltés elvetése

Karácsony a Margit körúton: szívvel, lélekkel, örömmel!

január 3, 2023 Margit-negyed Comments Off

Huszonegy Margit körúti kirakatba varázsoltak ünnepi hangulatot a kerületi iskolák és óvodák. A Török és a Bem József utca közötti forgalmas útszakaszon 2022. karácsonyán szembetűnő volt a változás, az addig többnyire lematricázott, vagy szürke portálokba színpompás alkotások kerültek. Némelyikük olyan jól sikerült, hogy egy gyakorlott dekoratőr is büszkén vállalta volna, a valóságban szorgos gyermekkezeket és pedagógusaikat dicsérő karácsonyi életképeket.

A Margit-negyedet ismét élettel megtöltő önkormányzati program gyakorlati megvalósításáért felelős Margit-negyed Döntés-előkészítő és Tanácsadó Testület októberi ülésén vetődött fel a pillanatnyilag kihasználatlan kirakatok karácsonyi dekorációjának ötlete. A Berg Dániel alpolgármester által vezetett bizottság szakmai fővédnöke, Dévényi Tamás, valamint közösségi fővédnöke, Osvárt Andrea javaslatai alapján született meg végül a terv, amely a II. kerületi oktatási intézmények bevonásával látta megvalósíthatónak az elképzelést és tökéletes összhangban volt az Őrsi Gergely polgármester által 2022. karácsonyára meghirdetett takarékos, alternatív megoldásokat kereső ünnepi hangulatteremtéssel.

Az óvodák és iskolák részéről a vártnál is nagyobb volt az érdeklődés, hiszen végül huszonkét oktatási intézmény, valamint egy ifjúsági szervezet vállalkozott a nagy feladatra, huszonegy Margit körúti kirakat feldíszítésére. Sem a rövid határidő, sem pedig a részben elhagyott helyiségekben rájuk váró nehézségek nem vették el menet közben a pedagógusok kedvét, akik nemcsak a dekorációs elemek elkészítését vállalták magukra, de többségében a portálok berendezését is. Szigorúan tartva magukat a környezetbarát, elsősorban újrahasznosított alapanyagok felhasználásához. Így születhetett használt tojásos tálcákból ötletes karácsonyfa, jellegtelen barna kartonokból pedig csodálatos mézeskalács házikó. Nem győztünk ámuldozni a számtalan kreatív megoldáson. Az összehangolt csapatmunkán pedig még inkább.

Pedig az ünnepi díszek és a csillogó fények mögött számos elsőre megoldhatatlan problémával szembesültünk. A különböző méretű és elhelyezkedésű kirakatok meghatározása, felmérése és kiosztása volt még a legegyszerűbb feladat, a kompozíciók megtervezése, majd megalkotása viszont igazi kihívásnak bizonyult az óvodák és iskolák számára. S mindezt alig két-három hét alatt. Ezt követte a díszítés izgalmas időszaka, amely során már a szállításnál is akadtak váratlan meglepetések. A Törökvészi útról például kizárólag a csapat szemfülessége és szerencséje révén lehetett a Margit körútra varázsolni az egyik nagyobb elemet, amely egyetlen személyautóba sem fért be. Az óvoda szomszédságában éppen dolgozó Tici Transport munkásai az egyik platós autójuk segítségével vállalták a fuvart. Természetesen szívességből.

Az üzlethelyiségekben is számos nehézség várta a pedagógusokat, akik vagy intézményük karbantartóinak segítségével, vagy saját leleményességük révén oldották meg azokat, s ebben azok a bérlők is nagy segítségünkre voltak, akik a Margit-negyed revitalizációs programjának keretében nyerték el az ingatlanok hasznosítását és nagy örömmel fogadták a még üresen álló kirakatok karácsonyi díszítését.

S hogy melyik lett közülük a legszebb? Mi nem tudunk választani közülük. Mert még a legapróbb csillagocskában és hópehelyben is benne van az alkotója szíve, lelke!

A Margit-negyed ezúton is köszönetet mond a Bolyai Utcai Óvodának, a Kitaibel Pál Utcai Óvodának, a Kolozsvár Utcai Óvodának, a Kadarka Utcai Óvodának, a Pitypang Utcai Óvodának, a Törökvészi Úti Kézműves Óvodának, a Virágárok Utcai Óvodáknak, a Budakeszi és Labanc Utcai óvodáknak, a Százszorszép Óvodának, a Hűvösvölgyi Gesztenyéskert Óvodának, a Völgy Utcai Ökumenikus Óvodának, a Fillér Utcai Általános Iskolának, a Remetekertvárosi Általános Iskolának, a Rózsadombi Általános Iskolának, az Újlaki Általános Iskolának, az Áldás Utcai Általános Iskolának, a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumnak, a Móricz Zsigmond Gimnáziumnak, a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumnak, a Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnáziumnak és a Hasomer Hacair Zsidó Ifjúsági Mozgalomnak, a Copy Töröknek pedig a kirakatmatricák legyártásáért.

A legnagyobb dicséret azonban a Margit körúton sétálok öröme, akik az ünnepek múltával is hosszú perceken át álldogálnak egy-egy ötletes és jól kivitelezett portál előtt.