M A R G I T - N E G Y E D

Az oldal töltődik.

Töltés elvetése

#margitnegyedarcai: Pilisi Emília

január 18, 2023 Margit-negyed Comments Off

„A szomszédos Kacsa utcába, az apai nagypapámhoz „születtem”, ötéves voltam, amikor átköltöztünk a Frankel Leóba. Egy röpke óbudai kitérőt leszámítva gyakorlatilag mindig is itt éltem, ezért is jelent számomra sokkal többet ez a néhány háztömb, mint lakóhelyet. De ezzel nemcsak én vagyok így. Számos gyermekkori barátom, akikkel a házak között játszva, együtt nőttünk fel, maradt a környéken, illetve itt, az utcában. Az idősebbekről már nem is beszélve, számukra még természetes volt a gyökerekhez való ragaszkodás, amely mára egyre ritkább a nagyvárosokban.

Fotó: Walton Eszter

Annyi szép emlék köt ide. A sarki kisközért jellegzetes illata, az apró boltjukban szívvel-lélekkel áruló egykori zöldséges házaspár kedvessége, vagy a gyermekbénulás miatt kerekesszékhez kötött Béla alakja éppúgy belém égett, mint a szomszéd vadász kutyája, aki egyedül járt le sétálni, s mindig időre hazatalált. A portálok, az épületek, a parkoló autók változnak, a hangulat azonban sohasem. Szerencsénk van a sok fával, amely tavasztól őszig árnyékot ad, lombja alatt kávézni, reggelizni, vagy csak egyszerűen sétálni is élvezetes.

A mi utcánkban mintha megállt volna az idő. Persze a kifejezés jó értelmében. Ezért is választottam a Frankelfalu elnevezést a közösségi médiában létrehozott csoportunknak. Ez még a 2010-es évek elején történt, amikor megkezdték a macskakövek felszedését. Mivel ezt a múltunk egyik fontos darabjának tartottuk, szinte egy emberként mozdultunk meg a terv ellen. A petíciónkat nagyon sokan írták alá, még engem, az ötletgazdát is meglepett a közösségünkben rejlő erő. Nem az összefogásunkon múlt, hogy végül nem értünk el sikert, ahogy a Bem téri Radetzky-laktanya helyén megindult gigantikus építkezés ellen sem tudtunk érdemben fellépni.

A Frankelfaluval az volt a célom, hogy a jövőben ne tehessenek meg velünk bármit. Képviseljük együtt az érdekeinket, a sorsunkat érintő fontos döntésekben hallassuk a hangunkat. Még akkor is, ha nem éppen a bátor kiállásra szocializálódtunk a korábbi évtizedek során. Úgy látom, itt a Frankel Leóban, van igény a közösségépítésére, a szomszédok a házon belül és annak szűkebb környékén egyaránt figyelnek egymásra. A mai napig bármelyik kis üzletben ott hagyhatom a kulcsomat, mondjuk egy ismerősöm számára, de a virágos Áginál, vagy a restaurátor Jóskánál bárki letehet a nevemre egy csomagot. A bizalom nem veszett ki belőlünk, csak olyan környezetre van szükségünk, amelyben senki nem él vissza vele. A Frankel pedig ilyen. Az újonnan beköltözők, sőt még a vállalkozások is gyorsan alkalmazkodnak ehhez a különleges légkörhöz.

Fotó: Walton Eszter

Az utca nevének megőrzéséért viszont sikeresen álltunk ki. Kemény időszak volt, de nem hagytuk magunkat. S bár tudom, hogy ezekben a kérdésekben a politikának is nagy szerepe van, mi mindig megpróbáljuk függetleníteni magunkat tőle. Nem ideológiákban és különböző oldalakban gondolkodunk. Ügyek vannak, amelyeket meg kell oldani. Ha mindenki így állna a nehézségekhez, akkor máris jobb lenne a bennünket körülvevő világ.

A közösségépítéshez leginkább nyitottság és sok-sok energia szükséges. No és persze mosoly, ami szerintem mindennek az alapja. Mindenben meg kell látni a jót, így például egy virág elültetésének, majd bimbózásának is örülnünk kell. Ennek szellemében minden új esztendőt egy korhelyleves-partival indítok, amelyre a lehető legkülönbözőbb helyekről ismert barátaimat hívom meg. Az igazi közösségépítéshez azonban egy hely is kell, valamint kötetlen, jó légkör. Mint amilyen a Margit körúti MANYI-ban is található. Nagyon örülök a megnyitásának, sok fiatallal szoktam ott találkozni, a jobbnál jobb programokon. Úgy gondolom, így születnek az igazi helyi értékek, amelyekre nekünk kell vigyáznunk.”

Pilisi Emília
A Frankelfalu oldal létrehozója
1027 Frankel Leó utca 9.

Fotó: Walton Eszter