M A R G I T - N E G Y E D

Az oldal töltődik.

Töltés elvetése

#margitnegyedarcai: Cakó Kinga

március 1, 2023 Margit-negyed Comments Off

„Tudatosan választottam hat évvel ezelőtt a Margit-negyedet első bemutatótermem „otthonául”. A Törökvész útra születtem, azóta a környéken lakom, nagyon erősen kötődöm a kerülethez. A Margit utcai showroomból öt év után támadt mehetnékem, így pár hónapja a Kis Rókusban találtam meg a tökéletes üzlethelyiséget. Otthonról is bármikor, pár perc alatt beérek, nyugis, mégis jófekvésű környék, épp szemben a fantasztikus Millenáris Parkkal. Az érzelmeim mellett, kényelmi szempontok is döntöttek a választásnál. Eszembe sem jutott Pesten nyitni showroomot.

Édesapám grafikus művész, filmrendező, a homokanimációs műfaj megteremtője, öcsém szobrászművész, nagyapám pedig festőművész volt, aki a Goldberger Textilgyárban dolgozott tervezőként. Sokat járt külföldre, s az útjairól mindig színes divatlapokkal megrakodva tért haza. Kislányként teljesen elvarázsolt ez a különleges világ, élvezettel lapozgattam a magazinokat. Az otthoni légkör tehát a művészetek felé terelt, de a szüleim szerették volna, hogyha civil szakmával is rendelkezem. Első diplomámat ezért közgazdaságtanból és kommunikációból szereztem. Ezután azonban szabaddá vált az út, és elindulhattam a divat felé, amely egészen pici gyermekkoromtól érdekelt.

Olaszországban, a Polimoda-ban, majd Londonban a Central Saint Martins College of Art&Designban tanultam. Ezt követően stylistként dolgoztam különböző reklámfilmek és tévésorozatok elkészítésében. Később több magyar cégnél lettem tervező, a Pumánál például öt ország üzleteinek vizuális megvalósításáért voltam felelős. Nagyon izgalmasak voltak a nemzetközi divat világában eltöltött évek, az ott tanultakat az első saját kreációm elkészítésénél, majd az üzletem megnyitásánál egyaránt kamatoztatni tudtam.

Pontosan tíz évvel ezelőtt éreztem magam elég képzettnek és kiforrottnak ahhoz, hogy saját márkát alkossak. 2013. márciusában készült el az első kollekcióm, ezzel kapcsolatban sokat köszönhetek a WonderLab csapatának, hogy kezdő magyar márkaként befogadott az üzletébe. Amikor kellőképpen megerősödtem, önálló fotózásokra, divatbemutatókra is meghívást kaptam. Voltak nehéz időszakok, de alapvetően minden úgy alakult, ahogy szerettem volna. Ebben persze sokat köszönhetünk a Use Unused márkának, vagy Nanushkának, akik trendivé tették a fiatalok körében a magyar divattervezők munkáit. Arra viszont nagyon büszke vagyok, hogy befektető nélkül valósítottam meg az álmaimat, mindig addig nyújtózkodtam, ameddig a takaróm ért. Ez elvi kérdés volt a számomra.

A letisztult, egyszerű vonalakat szeretem, a színek közül is a természetes, neutrális tónusok vonzanak, így a föld, a homok, a víz, az égbolt színei, vagyis a barna, a kék és a zöld árnyalatai. Elvből nem használok feketét, ahogy rikító anyagokat sem. Kizárólag olyan darabokat tervezek, amelyeket én is szívesen viselnék, s amelyekben nem kell feszengeni. Attól, hogy szépek, még nem kell kényelmetlennek lenniük. A kollekcióim magukon viselik az egyéniségemet, pulcsis, nadrágos, tornacipős vagyok, bár a könnyű ruhákat is nagyon szeretem.

Trendet nem követek, arra ott vannak a fast fashion cégek tömegtermékei, amelyet bárhol, bármikor, bárki megvehet. Időtálló darabokat igyekszem készíteni, amelyek később is bátran kombinálhatóak az újabb kollekciók darabjaival. A fenntartható divat híve vagyok, ezért mindent itthon gyártunk, budapesti varrodákban. Nemcsak az egyediség miatt szeretek méretre dolgozni, hanem azért is, mert így termelődik a legkevesebb felesleges hulladék.

Vannak fárasztó, túlpörgős napjaim, de számomra a divattervezés egy igazi, szívből jövő, szerelem-projekt. Annyi szép lépése van annak, amíg egy jól megválasztott textiltől a vásárlón tökéletesen álló és annak örömet szerző darabig eljutunk. Amióta saját üzletem van, a vendégeim elhalmoznak kedves és hálás visszajelzésekkel. Ezek az üzenetek töltenek fel és adnak igazi értelmet a munkámnak. Az új kollekciók megálmodásától, megtervezésétől, kivitelezésétől és bemutatásától pedig újabb és újabb lendületet kapok. S ennek idén márciusban már pontosan tíz éve!”

Cakó Kinga
divattervező / www.cako.hu
1024 Kis Rókus utca 33.

fotók: Walton Eszter